Sunday, December 05, 2010

Mai citim si noi?


Dragostea mea pentru cărți și lectura a început cu mulți ani în urmă. A început de fapt, de când am învățat să citesc, la 4 ani. La grădiniță eram mândră pentru că doamna educatoare mă punea să le citesc povești colegilor mei, în timp ce ea pleca să își bea cafeaua cu celelalte doamne. îmi amintesc și acum cartea de povești: mare, galbenă, cu pagini ofilite de timp ( oare câte generații de copii a încântat cu basmele ei? ). În mod curios, fie pentru că eram prietenă cu cei din grupă sau pur și simplu pentru că mă maimuțăream imitând vocile diferitelor personaje, copiii mă ascultau cu interes și ne amuzam copios. Heh, vremurili bune...

De atunci lectura a rămas o plăcere constantă în viața mea, aproape o necesitate. Poate fi menționată și ca hobby, dar nu ca să " dea bine " ci pentru că așa e, mă identific cu asta. Și sunt genul ăla de om care asistă neputincios la devalorizarea cărților, la pierderea valorilor literare, care sunt înlocuite agresiv cu diversele apariții de life&style: cum să fii o divă? de ce bărbații sunt atât de porci? tocuri cui și mintea brici, sau Dumnezeu mai știe ce cărțulii menite să fure mințile femeilor și să le îndoctrineze. Uneori merge și câte o carte din aia, de exemplu am citit un review chiar interesant: " De ce bărbații se însoară cu scorpii? " ( mulssssumim, Adri! ) și m-am amuzat copios. Totuși, merită încadrată la categoria ușoară: relax și fun, nu literatură adevărată.

Pe vremea asta friguroasă, îmi place foarte mult să mă fac mică în pat, cu ceaiu-n bot și o carte-n față. Și sunt oarecum dezamagită pentru că deseori când cineva mă întreabă ce fac și eu răspund că citesc, primesc aceeași reacție: " Pff, ce pierdere de timp! Mai bine vezi un film! ". Lucru care mă enervează, pentru că eu nu încerc să bag nimănui " pasiunea " mea pe gât. ( deși poate titlul postării pare că sugerează asta ) Da, uneori am chef să vad un film, dar de cele mai multe ori prefer să citesc. It`s easy like that.

Din fericire cunosc multă lume care citește și vede lucrurile ca mine, altfel cred că aș fi dezvoltat o mică frustrare din cauza asta. Chiar ieri eram la Diverta cu ai mei, și ma uitam tânjind la standul de beletristică, neștiind ce să aleg mai întâi. Am deschis ochii și l-am văzut și pe frate-miu, la fel de încântat. E bine că din punctul ăsta de vedere, am fost toți 3 ( și sor-mea, adică ) construiți pe același calapod. Și desigur, prin lume care împarte aceeași pasiune, nu mă refer doar la cei din familia mea, ci și la prietenii mei, fetele mele, cu care pot oricând schimba impresii. Cititorii încă se înmulțesc, slavă Domnului.
Și pentru că tot suntem aici, am văzut la Adri, un articol intrigant despre noul trend la Hollywood. Mie mi se pare sacrilegiu de-a dreptul.

Anyway, o zi frumoasă și sper ca moșul să vă umple ghetuțele cu ce vă doriți! Dulciuri sau nuielușe.. dupa preferințe :D

Image source: link.

7 comments:

Insane said...

Bine punctat , chiar acum cateva zile meditam asupra ideii ca societatea asta "moderna" , mai mult degradeaza valorile morale , si cultura....si pune accent pe comoditate , si nevoile primare ale omului , intr-un ambalaj cat mai colorat si atractiv pentru instinctul animalic al omului.Si oare cu ce scop? , raspunsul e simplu...bani :D, in ziua de azi e mai important sa ai cea mai buna masina , cea mai mare casa si cea mai atractiva pereche (care a venit datorita celorlalte 2)...in loc sa fie mai importanta intelepciunea , si dragostea prin care sa impartasesti afectiune si intelegere...nu doar simple nevoi primare , pentru care nu e nevoie de ceea ce ne face diferiti de animale..RATIUNE :D

alin said...

anul asta am citit ceva de speriat, cred ca am facut ce n-am facut in ultimii 5 ani, si stii ceva? mi-a placut tare mult

dooda said...

@Insane: no further comments, total de acord :)
@alin: ma bucur ca ti-a placut, esti pe calea cea buna :D

Marius-Iasi said...

Bun gasit, pentru inceput.

Felicitari pentru articol. In prima parte,ma regasesc si eu (si eu citeam la 4 ani, "Povestiri istorice" de Dumitru Almas, daca imi amintesc bine, colegilor de gradinita. Pe de alta parte, renumitul cronicar moldovean Miron Costin (1633-1691), spunea: "caci nu este alta si mai frumoasa si mai cu folos in toata viata omului zabava decat cetitul cartilor".

Cam atat am avut momentan de zis, succes in tot ce faci, multa sanatate si cel putin un inger (alb) alaturi.

Cu respect, Marius, din Iasi.

dooda said...

Multumesc pentru gandurile frumoase, Marius! :) numai bine si spor la citit!

ionatan said...

seara buna,
am citit o parte din articol...dragut.

Un sfat as avea daca nu e cu suparare...schimba culoarea de fundal sau culoarea scrisului la postari ca pe ce culori sunt acum parca iti "fuge" din fata ochilor si te oboseste.

Sarbatori fericite!
Teofil-Jonathan

dooda said...

nu e cu suparare, mai ales ca oricum voiam sa fac ceva modificari pe blog. multumesc de sugestie
sarbatori fericite si tie! :)