Monday, February 16, 2009

D`ale mele.

Dupa vacanta de o saptamana, am revenit voioasa si energica la facultate. De dimineata am avut un seminar de franceza, la care am fost prezente doar 4 bucati de fete. Mi s-au parut doua ore infinite, dar m-am bucurat ca am fost cu ele, ca ne radeam pe sub mustati de mirobolanta profa, care de data asta ne-a specificat ca nu poate iesi in frig pentru ca are implanturi. Nu stiu ce legatura avea asta cu terminologia franceza, dar cred ca a vrut mai degraba sa isi expliciteze rictusul.

Pe drum mi-am luat Jurnalul National, pentru ca l-am auzit pe tata zicand mai demult ca vrea sa citeasca un volum de Grigore Vieru, iar asta a fost un prilej minunat de a achizitiona suplimentul cu volumul in cauza. La metroi am rasfoit cartea, una din placerile mele fiind sa citesc " cuvintele inainte" sau prefetele cartilor. Mai bine ma lipseam, pentru ca m-am umplut de spume.

Spre rusinea mea, nu stiam mare lucru de Vieru inainte de moartea sa. Stiam ca e un poet din Basarabia, parca am citit in treacat cateva versuri de ale lui, dar cam atat. Vina nu este doar a mea, se stie clar ca valorile sau oamenii care chiar au ceva de zis uita sa fie promovati si cautati, in favoarea lui Moni, Sexy Braileanca, Bahmu si alte specimene de genul. Pot da exemplu aici si cazul lui Marian Cozma ( Dumnezeu sa il ierte )... sa fim seriosi, cate persoane il cunosteau inainte sa se mediatizeze tragedia lui? Eu una, tot spre rusinea mea, nu mai auzisem de el.

Revenind la prefata, aceasta a fost scrisa de Adrian Paunescu, care a fost un bun prieten al regretatatul poet. A scris frumos, anumite detalii m-au emotionat destul de mult. Dar totul pana la pasajul in care nenea Paunescu incepe sa aduca critici lui Basescu. Cum ca nu a facut bine ca l-a decorat pe fostul poet cu Steaua Romaniei de abia dupa ce a murit. Intr-adevar, pacat, intotdeauna se intampla asa... dar de la asta sa transformi scrierea ta ca un atac direct la persoana basesciana, e deja prea mult. Ca si cum nu a fost de ajuns, a specificat si faptul ca nenea Iliescu, cand a fost presedinte, a organizat o masa in cinstea poetului Vieru. Adicatelea, hai.
Sa ii fie rusine lu` nenea Paunescu ca a murdarit volumul respectiv cu jocurile lui politice scarboase. Punct.

[ ... ]

Pe seara am avut curs la germana si a trebuit sa ma intorc la facultate. De data asta ne-am regasit in numar impresionant de 5 persoane. Tanti profa nu a avut bunavointa sa vina, sau macar sa ne comunice ca nu vine, asa ca ne-am inecat amarul la Colony/Colonie ( whatever ): noi fetili Cu Frappe, baietii cu bere.

Si pentru ca seara sa se incheie spectaculos, o sa ma bag in pat cu o cana de compot ca sa citesc " Pianista ", o carte pe care mi-a adus-o Cintiutzu. :X

2 comments:

DeeDee said...

Oh shit... credeam ca am fost singura nesimtita de ieri. Pup sa treaca :*
Ah si tampita rau profa aia... desi nu stiu care e XD (inca)

dooda said...

iashte vorba de Frau Iunia :-w