Wednesday, January 24, 2007

Hai sa dam mana cu mana...

Multora data de 24 ianuarie nu le spune nimic. Si recunosc ca daca nu era sa se discute la scoala azi despre asta, nici mie nu-mi pasa. Dupa cum am spus, nu sunt indiferenta in ceea ce priveste trecutul tarii noastre, mai ales cel istoric, dar nici patriotismul nu debordeaza in cazul meu.
Nu am avut multe ocazii sa scriu despre liceul meu si nici nu am de gand sa dezvolt subiectul asta deocamdata pentru ca nu are rost. Se spune ca e unul dintre cele mai bune bla bla. Dar am sa rezum in cateva cuvinte: uniforme, reguli idioate, comunism, sechestru pe alocuri. Si nu e o exagerare tipic adolescentina, e purul adevar. Si n-ar fi asta problema, numai ca sunt pe zi ce trece mai stupefiata de circul care are loc in jurul meu.
Azi, 24 ianuarie. Ajung la liceu, ras, voie buna. Directorul ne anunta prin statie ca in pauza mare (da, pauza mare..la noi inca se mai respecta chestiile de genul), toti elevii sa iasa in curtea liceului pentru un eveniment deosebit care va avea loc, datorita datei istorice. Ma gandeam ca iar o sa se faca un careu plictisitor, unde profesorii de istorie vor tine un discurs interminabil, dar imi parea bine pentru ca era prilej de chicotit cu chintzele mele.
Vine pauza mult asteptata, cobor...in toata curtea liceului rasuna zgomotos din niste boxe uriase "Hora unirii". O..k...bine. Pe langa imnul ascultat in fiecare dimineata cand incepem orele ,in picioare ,in fata clasei, e bine ca mai auzim si altceva. Dar nu a fost de ajuns. La un moment dat apare directorul cu o figura afectata, emotionat, patruns de spiritul patriotic pana la lacrimi (clar teatrul nu e punctul sau forte) si ne spune noua..elevilor: "dragi profesori si elevi, astazi vom face Hora Unirii in curtea scolii."
Moment de tacere..cei care mancau s-au inecat, cei care radeau au ramas cu zambetul inghetat pe buze. BITCH, SAY WHAAAAAAAT????? Ca ce chestie sa faci un lucru de genul asta cand e clar ca nu are nici o valoare pentru nimeni, sau daca se mai regasesc cativa, cu siguranta asta nu era intentia lor de a petrece ziua. Stateam pe o banca, uitandu-ma in jurul meu. Directorul, vazand ca nici un elev nu se inghesuie sa se prinda in hora, a inceput sa tipe si sa-i alerge. Cei mai fricosi(ca sa nu zis nerds), s-au supus alaturi de profesori.
Nu m-am prins in hora. Port in mine un anumit respect fata de trecutul tarii, si poate tocmai de aia nu am vrut sa ma maimutaresc, sau sa ma las manipulata ca o marioneta, doar pentru o idee cretina. Am stat pe margine, alaturi de multi altii, si priveam la profesorii in gesturile carora se vedea clar ca ar fi preferat sa intre in pamant decat sa danseze sacadat in hora, dar carora le era prea teama sa treaca peste cuvantul domnului director. Pana la urma, era o actiune la care trebuiau sa se implice alaturi de elevi.
Melodia se sfarsise, insa inainte ca lumea sa rasufle usurata si sa fuga disperata care pe unde apuca, domnul director a gasit ca ar prinde bine un bis. Si uite asa, au dansat hora de 3 ori in curtea scolii. Un circ, o varza de nedescris!
Iarba rea din holde piara...

2 comments:

Anonymous said...

stii cand am avut discutia aia despre liceele noastre? si cum comparam unele elemente, fiecare tinea cu al lui, ca deh... mai intreaba`te inca o data: care liceu e mai marfa?! asta este, pe de o parte sunteti "cei mai tari" din 2 sau cate aveti voi acolo si pentru asta trebuie sa suportati toate cacaturile unui director ce inca are poza cu ceasuesc deasupra patului. Eh, macar te poti resemna in ideea ca mai ai putin si scapi.

dooda said...

Chiar daca nu-mi place sa recunosc..bine ma..ai avut dreptate! :))