Saturday, May 30, 2009

Nervi. Universitatea.

Pentru ca tot se apropie perioada admiterilor la facultate si in urma inca unei faze de tot cacatul la scoala, m-am gandit sa va vorbesc un pic despre Universitatea din Bucuresti. Cu totii stim ce renume important are, fiind una dintre mandriile noastre la nivel european. Buuun...

In clasa 12`a, nu prea stiam de capul meu, dar m-am hotarat sa dau la Universitate, la Limbi Straine ( traducatori/interpreti ). Profesorii din liceu ne sustineau si ne incurajau spunandu-ne cat de grozava este institutia asta. Si ca alaturi de ASE si Poli face cinste statului. Am inceput in forta cu meditatii la franceza si la gramatica romana, am intrat, voie buna si fericire.

Problemele au inceput inca de la inceput, cand s-au produs incurcaturi. Multi dintre studentii care optasera pentru anumite limbi, erau plasati la cu totul altele, etc . In fine, dupa cateva saptamani de ameteala si haos s-au linistit apele si fiecare a ajuns unde dorea.
Ulterior am vazut ca orarele intarziau sa apara, examenele nu se respectau ( fiecare profesor isi alegea examenul dupa bunul plac, noi ajungand uneori sa sustinem si 2, 3 examene in aceeasi zi ). La secretariat daca te duceai sa ceri niste informatii erai tratat fix cu partea dorsala fiind privat de anumite informatii din pricina unei secretare foarte frustrate.

La limbi straine treaba sta in felul urmator: limba A este cea avansata, la care dai admitere si te incadrezi in grupa avansata a limbei respective, limba B este cea pe care o alegi apoi. Eu am ales ca limba B limba germana, pe care nu o mai studiasem deloc inainte si astfel s-a format o grupa de incepatori germana. Toate bune si frumoase pana in anul 2, in care am fost amestectati la materiile cele mai importante cu cei de la avansati germana, astfel incat diferentele dintre noi sunt clare, si se resimt atat in notare cat si in interactiunea cu profesorii respectivi.

Cel mai mult ma enerveaza dezorganizarea din facultatea asta, faptul ca daca ai de facut o plangere, este foarte greu sa treci de secretariat ( pentru ca se pare ca acolo se fac toate smecheriile si sunt uitate toate doleantele studentilor. ) Semetrele trecute am suferit atatea incurcaturi de orar, de examene, de suprapunere a cursurilor ( de exemplu la limba a 3`a, catalana, nu am putut ajunge din cauza ca s-a suprapus cu un seminar de la germana, amandoua avand prezenta obligatorie - drept consecinta, o restanta la catalana din lipsa de prezenta ). Cand am incercat sa discutam problema asta cu sefii de catedra, toti s-au facut ca ploua, totul a ramas la nivel de promisiuni si uitare.

Sesiunea aceasta a inceput pentru mine si pentru o mare grupa din grupa celor de la germana, cu o restanta. Multumita unei domnisoare cu care as matura pe jos si care nu inteleg ce cauta in invatamant. Secretariatul fixase o data pentru examenul la materia predata de ea. Ei nu i-a convenit si a spus ca o sa discute si sa schimbe aceasta data, si ca ne va instiinta printr-un e-mail noua data. Toate bune si frumoase, ieri am ajuns la facultate pentru o recuperare seminar si vedem ca cineva afiseaza ceva: era examenul acestei tanti, care era fixat pentru azi. Adica de pe o zi pe alta. Nici urma de e-mail, evident. Am facut cu totii spume, pentru ca multi dintre noi erau plecati in afara orasului, restul aveau planuri de weekend si chiar examene . Am cautat-o pe tanti sa ii batem obrazul si sa revendicam o alta data pentru examen. Ea ne-a raspuns infumurata ca a uitat sa dea e-mail si ca este ocupata si cu alte lucruri si ca asa e in sesiune , la Universitate, fiecare sa se chinuie si sa se astepte la orice.

Am incercat sa luam legatura cu o doamna de la secretariat care cica s-ar fi ocupat de programarea examenelor, dupa jumatate de zi de cautare, aceasta ne-a spus la telefon ca nu ea se ocupa ci o alta, care poarta acelasi nume. Intr-un final dam si de cealalta, sunam, primind acelasi raspuns: "dar nu eu ma ocup de asa ceva. Incercati la doamna X."

Pe seara, reusim sa dam de doamna X, care ne spune ca este prea tarziu sa schimbam data unui examen. Ca profa noastra s-a scos spunand ca ne-a instiintat, etc. La examenul d astazi nu s-a prezentat nici macar jumatate din cei care ar fi trebuit sa dea. Si ma bucur, pentru ca vad ca exista o oarecare solidaritate intre noi, chiar daca s-a soldat cu o restanta.
Chiar cred in puterea studentilor si mor cand vad ca nimeni nu are coaie suficiente sa lupte pana in panzele albe pentru drepturile lui. Dupa 2 ani de facultate ( si numai noi stim prin cate am trecut ) nu are nimeni dreptul sa ne calce in picioare. Sper ca macar de data asta sa mergem mai departe, direct la dl Lazarescu, pentru a face plangere impotriva profei nesimtite.

P.S: da, Universitatea are facultati bune, ofera burse in strainatate si studentii sunt copii buni, doar ca lipsa totale a unei implicari si a unei minime organizari, face ca bunu-i renume sa fie terfelit. ASE-ul si Politehnica se mobilizeaza mult mai bine si merita felicitari.
Las discutia despre profesorii obsedati sexuali pentru altadata.

Opinia lui Deedee despre facultate, aici

15 comments:

alex said...

ai mare dreptate,daca ar avea toti spiritul tau revolutionar am ajunge departe!te pup!

spiritul solidaritatii lipsite de solidaritate said...

E bine ca tu crezi, problema este ca asa e viata, se intampla multe nedreptati si nu avem ce sa facem. Nu a zis nimeni ca e prea tarziu sa schimbi data,doar ca nu se poate schimba, daca ar fi citit cineva clar ce scrie pe bilet, ar fi vazut ca sunt mai multe grupe care dau si ca examenul nu se schimba pt o mana de oameni. In orice caz cu coaiele si solidaritatea nush ce s-a rezolvat, ca dreptate in favoarea noastra tot nu avea cum sa se faca:)

fane solidaru' said...

era o vorba: mori cu dreptatea in mana...

dooda said...

ba se putea face dreptate. si asta oricum e un caz singular ...

eu said...

dooda, viseaza in continuare, ce dreptate sa se faca? unde se ajungea? nicaieri, asa cum ai zis si tu in alte cazuri - totul ramane la nivel de promisiuni:)

DeeDee said...

Nu e vorba de o mana de oameni, ca nu ne-am rasculat ca sa fim tru. E vorba ca se defecheaza si mictioneaza pe noi si pe examenele noastre.

dooda said...

pai tocmai asta e... ca de fiecare data ne complacem in aceeasi situatie.. inghitim in sec vazand ca nu se rezolva nimic desi ei promit, cu speranta ca data viitoare va fi mai bine..
si nu e..
macar sa stiu ca am incercat si n-a iesit nimic decat sa ma complac la nesfarsit in situatia asta

lucian said...

eu sunt la Ase si am avut o problema similara iar atitudinea multimii chiar a contat.

eu said...

cred ca LMA si filologia nu au avut vreo obiectie la chestia asta, iar aia au fost instiintati asa cum trebuia in legatura cu examenul:) s-a facut tot ce s-a putut, insa nu a contat:)

@DeeDee: N-a zis nimeni nik de tru, si fac ce vor cu noi, nu e normal, dar asta e situatia. Asta e abia inceputul si sunt niste lucruri pe care le inghiti asa cum sunt, fie ca iti convine sau nu, asta e situatia, nu intotdeauna suntem noi cei care decidem:)

@Lucian: vreo kteva fete care protesteaza, trimiterea unor mail-uri si un apel nu inseamna mare lucru:) Poate ca la voi a fost si altfel atitudinea multimii si probabil si numarul:) 10 insi(cam asa trebuia sa fim) din vreo 60, inseamna cam putin, daca eram singurii implicati in asta, probabil mai cresteau sansele, dar cum nu a fost cazul...ramane intamplarea povestita de autoarea blogului:)

dooda said...

faza cu data examenului a fost doar o parte din postare, ideea de baza fiind dezorganizarea Universitatii.
pe mine ( pe noi, traducatorii ) nu ma intereseaza de filologie si LMA, fiind sectii total diferite. trebuia sa fim instiintati din timp si tratati asa cum se cuvine. normal ca nu s-a mai putut rezolva nimic pe ultima suta de metri...
asta va ramane un caz consumat, iar pentru ca lumea prefera sa inchida ochii, in loc sa actioneze, lucrurile nu se vor schimba niciodata.

DeeDee said...

ok, inteleg ca trebuie sa mancam si rahat ca sa reusim in viata, dar CAT? eu una m-am saturat cat am mancat, crezand ca asa o sa razbesc, la viata mea. asa am si ajuns aici ...iar aici mananc SI mai mult rahat. oh joy...

ca veni vorba, si mama a facut tot aici facultatea si imi povestea lucruri cel putin la fel de groaznice. nu inteleg de ce nu li se cere un test psihologic. si nu ma refer la d'ala cu rezultate cumparate.

las'ca ne-om face noi facultatea noastra particulara =D

solida-rule said...

ok, sunt pareri diferite, chiar dak a fost pe ultima suta de metri s-a facut tot ce s-a putut

asa cum pe tine te doare-n cot de restul, asa are si lma si filo dureri fata de noi, eram in minoritate, majoritatea a fost anuntata asa cum se cuvine, nu se putea schimba nimic, doar dak nu puteau toate cele 3 atunci s-ar fi schimbat ceva

treaba asta cu actionatul e ca la unele petitii, intr-o lume ideala e o idee buna, in Romania...nu se intampla mai nimic, wake up and smell the roses cos they smell like shit;)

dooda said...

cred ca o putem tine asa pana terminam facultatea. ma repet, examenul asta a fost doar unul dintre aspectele naspa ale facultatii, esti prea concentrat pe faza asta.
e normal sa existe pareri contradictorii, asa ca la fel de bine cum respectam pe a ta si tu intelege ca oricat ai incerca sa faci tu sa para dreptatea imposibila ( care poate chiar asa e ), asta nu ne va opri pe noi sa incercam, atat cat putem, sa schimbam lucrurile.. atat.

eu said...

pai sunt concetrat ca asta e cea mai recenta si cea mai graitoare faza de pana aqm:)
nu incerc sa fac sa para dreptatea imposibila,nu exista asa ceva, ci doar putin posibila;)
eu iti arat realitatea, tu daca vrei sa visezi si sa speri, asta e problema ta:)

@deedee: toata viata mananci rahat in cantitati diferite;) oras mai mare, rahat mai mult, e direct proportional:)

dooda said...

dupa cum bine spui, e problema mea daca vreau sa sper. si sper, si imi place realitatea mea. :)